Friday, October 10, 2008

Cinta Hakiki



Telah lama cinta terbiar
Dari cinta yang suci
Telah lama cinta tersasar
Dari cinta hakiki

Kerna sekian lamanya
Manusia dibuai cinta nafsu
Kita sering menyangka
Cinta manusia itu yang sejati

Namun lupakah kita
Cinta nafsu selalu mengecewakan
Sering berubah tidak menentu
Seperti pantai dipukul ombak

Cintakan Allah cinta sebenarnya
Itulah cinta yang sejati
Kasihlah sesama manusia
Kerna cinta yang hakiki

Hanya untuk Tuhan Yang Esa
Cintakan Allah tiada kecewa
Engkaukan tenang di waktu susah

Kembalilah kepada Tuhan
Dia kan tetap menanti
Kehadiran hambaNya

Yang sebenar pasrah
Cinta kasih sayangNya tidak bertepi

14 comments:

za said...

sabar-sabar..sabar ye..ade jodoh xkemana..=)

ABDUL HAFIZ said...

cinta hakiki..pada Allah..

Jiwang je bunyi..hehe

oon said...

zie, naper oo, everytime aku baca blog kau ni mesti aku rasa keinsafan kejap. n aku akan rasa aku ni hamba NYA yg banyak berdosa.

aku rasa blog kau ni kena lindungan kaabah kot, kalau tak lindungan sayap malaikat. Alhamdulillah. keep it up!

Qis.. said...

Mendalam maksudnye...keep it up,bro..

alyanazahrin said...

wah, entry yg sgt meniggalkan kesan di hati gue...dahlah br baca novel ayat-ayat cinta by habiburrahman el-shirazy tuh...sggh menginsafkan...to those yg blm baca this novel, silalah baca...sbb kupasan cinta yg diserapkan tu can be seen from different approach tp apa yg kekal adalah bile kite terima sesuatu dgn ikhlas n redha...yg penting,hidup kita harus berpegang pada tali Allah sbb hanya Dia yg tahu setiap yg terbaik bt kita...

Suhaizi said...

Hafiz & Izza: Tgh mencari cinta la nih hehe mencari cinta hakiki hehe mane pg tak jumpe2 la hehe

Oon: ko ni mengarut jek lar hehe layan jek hehe

Qis: Sedalam mane? huhu

Alyanazahrin: welcome to my blog! About that novel, I already read it almost 1 year ago, quit long time. Kinda interesting juga lar.

sesacun said...

boleh la...masih boleh dibaiki lagi kekekekek

Suhaizi said...

sesacun! apa yg boleh dibaiki?

murni said...

cinta pada Allah plg hakiki..
cinta pada manusia slalunye menyakitkan hati..*sigh*

so..cintai Allah, family dan diri sendiri confirm..
confirm tenang hati=)

sungguh bersinar cahaya keimanan pemilik blog ini..kuikuikui...

suhaizi said...

murni! hehe takde maknanye nk bersinar uhuhu Carilah cinta hakiki, cinta manusia tak kekal abadi. hehe

Anonymous said...

segan la nk sebut perkataan tu C**TA. ahaks. murni, pandai btul bermadah.

hafiz izza said...

saje nk menambah, cinta manusia mmg tidak kekal sekekal cinta pd Pencipta tapi kan cinta manusia akan kekal apabila cinta itu berlandaskan Islam semata-mata, cinta kerana Allah..insyaALlah hingga ke syurga..

p/s: amin...mg2 kami suami isteri hingga ke syurga..amin..

Qis.. said...

To Izza:Hi..salam perkenalan..hehe..Sy sokong pendapat awk..n wish both of u bahagia hgga ke akhir hayat..aminn..dan mg CINTA kalian itu hgga ke syurga...direstuiNYA...

Suhaizi said...

to hafiz&Izza: moga2 kalian berbahagia ke anak cucu! hehe

Jep: Murni mmg pandai berkata-kata! haha maklum la kan, kalu tak, takkan la dah dipinang org! huhu

Qis: dah jumpe member baru ke? hehe