Saturday, October 25, 2008

Yusuf Islam aka Cat Stevens:His Life towards IslamWho is Yusuf Islam aka Cat Steven? I love to hear his previous songs. Its kinda evergreen, full of soul words and the song that he wrote is has very deep meaning and seems as a guides on his journey. The interesting is, that was TRUELY happen to him! One thing that really touch my heart is when He want somebody to recieve His Hidayah, He will and He could as always. He will give the better way of the lifes than before-unespected life!

Why do so I care about his life? What significant to the Islamic view in USA at his time? That what I was thinking before I post this video....Just watch it. You will enjoy it. To be more details here is more videos about his journey...

1.


2.


3.


4.


5.


6.

Friday, October 24, 2008

Tuntutan Jiwa

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Kepada kawan-kawan yang masih belajar diluar sana, kuatkan semangat untuk mengecapi kejayaan. Bukan senang untuk menuntut ilmu, kerna ilmu itu kurnianNya, Nurnya. Tempat terbaik untuk mengadu masalah adalah padaNya.

Kurniaan kebijaksaan adalah kelebihan hanya membantu kurang dari 50% dari resipi kejayaan namun yang paling penting adalah ketekunan dan Istiqamah dalam menuntut ilmu akan membuahkan kejayaan. Tidak salah membuat kesalahan dan mencuba dan mencuba lagi, yang penting kita belajar dari kesalahan tersebut dan itulah sebaik-baik kaedah pembelajaran. Itu sebahagian yang dipelajari dari penulis sendiri... sekadar perkongsian.

Berusahalah bersungguh-sungguh dan percayalah disebalik kesusahan PASTI ada kemudahan seperti janjiNya yang tersurat dalam Al-Inshirah. Amalkan selalu bacaan surah ini, InsyaAllah dengan doa semoga urusan harian kalian semua dipermudahkan. Pesanan untuk diri sendiri juga.PS: I'am A.Suhaizi, I approved this messages (Musim mengundi! :) )

Tuesday, October 21, 2008

Picnic at Mahoney Park & Tour de OmahaAku telah berjaya sampai di Mahoney Park setelah 45 minit perjalanan ditambah dengan kesesatan kami mencari jalan sebenar. Alangkah bagusnya jika dapat dicari GPS. Tapi kekadang, sesat itu bagus, membuka ruang minda yang lebih luas untuk kenal tempat orang! So at least Fall break telah diisi dgn sesuatu yang bermanfaat, dapat juga release strees belajar.Haaah, ada kuda! aku tidak lepaskan peluang untuk mencuba menunggang. Wah mmg berbaloi tapi waktu pagi tu kuda agak malas untuk berjalan dan berlari... tapi dah lama-lama Flash dah kenal aku. So mkg dia suka style aku menunggang dibelakangnya walaupun punggung aku terasa amat sakit kerna duduk dia atas para yang beralaskan plastik keras dan juga tali kulit. Lama juga aku menunggang, kira-kira dalam 40 minit berjalan dan seketika berlari-lari di dalam hutan kecil... Lepas jua gian aku nak menunggang kuda sejak di UPM lagi.

Usai sudah berkuda dan mkn tghari, aku terus berjalan-jalan sekitar park, memang cantik ditambah lagi ramalan cuaca mmg tepat mengatakan cuaca mengizinkan aku untuk berpicnic. Aku berehat sebentar di Owen Marina. Memang cantik taman air begini, ada angsa berenang-renang. Sempat lagi aku berangan-angan untuk memiliki kawasan sebegini dan akan ku buat mahligai klasik rumah melayu terapung. Akan menjadi kenyataan suatu hari nanti... hahaha lawak juga!Kemudian aku cuba menguji tahap kegayatan aku menaiki menara kira-kira 100meter... ditambah dengan angin bertiup kencang... memang menguji aku! Budak2 kecil dengan selamba berlari-lari anak sekeliling tower ini. Aku kejelesan...Baik aku duduk menikmati pemandangan...(bukan duk skodeng org kat bwah! hahhaha).Sebelum senja, aku membakar ayam. Wah memang sedap resipi wife Hafiz! aku just memangang aje then makan hehe. Petang itu aku menikmati, nikmat ayam bbq bersama-sama hafiz&Izza. So, puas hati juga aku berjalan-jalan sehariaan. Aku tidur lambat tonton movie kelakar di TV dan menelepon kawan baik aku untuk berborak. Kesian...(hanya mereka berkenaan yg tahu)

Keesokkannya, aku bertolak ke Omaha, kira-kira dalam 40 miles dari park atau dalam sejam berjalanan. Kali ini kami sesat lagi. Map dari google map tak membantu kami waktu itu. Teknik redah memang membuahkan hasil dan akhirnya jumpa jua kedai Asian Market. Apa lagi, aku borang sakan la... sempat membeli setin besar Milo, santan, meggi dr Indon, dan semua yang halal dimakan... hahaha Untuk Milo, harga macam harga Malaysia tapi dalam nilai USD. Aku tidak kisah, bukan senang nak jumpa Milo kat USA!Kemudian kami membuat keputusan untuk ke Old Market: downtown of the Omaha, NE. Memang tempat ini amat klasik ditambah dengan suasan yang agak janggal bg aku org asing. Pasti suasana waktu malam amat mengkagumkan. Aku tak tahu dah berapa lama bangunan ini berdiri tegak disini. Rekabentuknya sedikit unik.Banyak juga gambar2 yang aku ambil dan aku teringat salah satu kedai baju kulit! memang cantik baju2 dalam kedai tu, tapi harga pun cantik juga la. Paling minumum baju yang aku tengok 59.99USD. Itupun baju kulit yang aku perhatikan macam dah diperbuat dengan fiber atau kulit tiruan. Yang paling mahal aku jumpa 4999USD dan mkg ada lagi... Gamaknye, tak makan selama setahun la kalau aku beli baju ni. Kalau diikutkan mau juga aku just swiped je credit card aku untuk sehelai jaket kulit berjenama Overland.