Tuesday, April 30, 2013

Pengalaman Belajar di Luar Negara; Amerika Syarikat & Canada- Updated


Coretan ini hanya sebahagian sahaja perkongsian yang KS mampu untuk pembaca blog ini. Tidaklah seberapa detail, rasanya cukup untuk mendapat sedikit perspective berkenaan pemahaman sistem pembelajaran untuk graduate level (Master dan PhD berasakan research sahaja)  di luar negara terutamanya di USA dan Canada. KS pernah berada di USA selama 2 tahun untuk program MSc (thesis) dan PhD di Canada.  Dalam coretan ini, KS akan menggunakan dwibahasa untuk menulis artikel ini. 

1. Sistem Pembelajaran di USA


"Susah la belajar kat USA"
                 
" Aku dengar ramai orang fail, study kat USA! Susah betul kot"     
                             
" Alah... leceh la nak sambung belajar di US, macam-macam kriteria yang dia nak, GRE dan TOFEL/IELTS pula agak tinggi! Dah berapa kali aku repeat test......"                    

Ternyata, banyak runggutan yang biasa anda dengar dari mulut rakan-rakan anda. Dan secara keseluruhanya beranggapan susah untuk menyambung belajar di USA. 

Yes..... BENAR! Akan tetapi ada kelebihanya... KUALITI pembelajaran dan pendedahan yang membuatkannya special! Memang mencabar untuk menuntut ilmu di USA. Sistem akademik untuk graduate studies, di USA agak berbeza dengan negara-negara lain. Sistem yang  paling hampir sama dengan USA adalah Jepun, Holland dan juga Belgium. Untuk memahami dengan lebih lanjut jom kita menjengah kepada system yang KS maksudkan.

Program Master (MSc): 1-2 Tahun

Di USA, bagi Master (research) sejumlah 30 credit hour termasuk thesis adalah standard requirement. Setahu KS, untuk program non-thesis, sejumlah 40 credit hour diperlukan. Untuk program thesis, daripada 30 credit ini, kira-kira 15 credit diperuntukan untuk courses/kelas selebihnya untuk thesis dan juga publication. Semua keperluan kelas (15 credit hour) ini boleh dihabiskan selama 1-1.5 tahun. 

Bagi pemilihan subject, daripada pengalaman KS, semasa mengikuti program MSc, sebahagian kelas ini telah pun ditetapkan subjectnya oleh graduate committee sebelum KS  diterima masuk ke dalam program pilihan. Sebelum kita diterima untuk mengikuti program, internal commitee telah pun bermesyuarat dan dibentuk, dan of course jumlah dan jenis subject adalah berdasarkan keperluan program dan jabatan. Daripada situ juga kita akan menerima surat tawaran kemasukan ke universiti tersebut.

Berkaitan dengan kelas, sesetengahnya kita perlu mengambil kelas yang dioffer di peringkat department itu sendiri dan ada jua cross-department sebagai contoh KS dalam bidang kejuruteraan, salah satu subject wajib adalah Statistic I & II yang dioffer di jabatan berlainan. So dalam kelas boleh ada ramai kawan-kawan dari pelbagai latar belakang dan juga bidang... Seronok juga! :) 

Baki keperluan credit ( 15 jam credit) akan ditentukan untuk kajian ataupun publication (jika ada syarat yang ditetapkan oleh department). Yang menariknya, tiada comprehensive exam ditetapkan untuk level MSc,  hanya final defend presentation diperlukan. 

Program PhD: 4-5 Tahun

Program PhD di USA kebiasaannya akan mengambil masa dalam 3-4 tahun di mana 2 tahun pertama diperuntukkan untuk menghabiskan keperluan kuliah atau kredit dan lagi 2 tahun untuk research.

2 Tahun Pertama

2 tahun pertama harus digunakan sebaik mungkin untuk program PhD di USA untuk mengambil kelas sebanyak 90 credit hour sebagai syarat bergraduat. Daripada 90 credit, 30 credit diperuntukkan untuk thesis & publication (jika ada). Selebihnya, 60 credit diperuntukkan untuk kelas.Ya... Agak banyak untuk 90 credit hour untuk kelas... Kalau dikira-kira baki 60 credit untuk kelas itu memakan masa hampir 2 tahun untuk menghabiskan kesemua kelas wajib... Itupun belum lagi diambil kira repeat class. hehe ;)

Berkaitan kelas pula, calon PhD perlu lepas markah minima B (markah 85%). Ini untuk semua subject terutamnya subject yang telah ditetapkan oleh committee. Kalau tak lepas, register la balik next semester... tak confident, pospone lagi next semester.... yang penting kene lepas. Tak lepas satu subject tak dapat la PhD jawabnya.... So moral of the story... kalau nak habis on time, belajar bersunguh-sungguh for the first 2 years, jangan fail satu kelas pun. Summer time, ambil kelas lagi. hehe... 

Korban masa demi ilmu. Pospone dulu program travel satu USA anda! ha ha ha. 

Jika dibandingkan dengan MSc, dengan jam credit ini, kita terpaksa mengambil kelas kira-kira 4 kali ganda bebanan MSc.TIPS....Ada caranya untuk meringankan bebanan kelas! Transfer credit.... 

Ya, anda boleh transfer credit daripada MSc. Contoh! jika anda telah mengambil kelas semasa MSc (advantage MSc di USA), credit boleh dikurangkan kepada 30 credit sahaja. So, ini bermakna, pelajar PhD boleh menghabiskan kursus kurang atau selama 2 tahun dengan keperluan credit untuk kelas berkurang dari 60 kepada 30 jam credit, selebihnya masa untuk kajian. 

Kepada yang tidak pernah mengambil kelas semasa MSc, ada 2 option untuk mengurangkan jumlah jam credit. Option pertama, pengurangan boleh dimohon melalui bakal supervisor semasa apply Phd at particular school or department.  Biasanya SV akan negotiate with Graduate Coodinator untuk mendapat pengecualian. Pengecualian ini bergantung kepada pengalaman calon, bidang kajian dan kepercayaan SV kepada anda. Jika tidak dikurangkan sepenuhnya, may be boleh kurangkan daripada 60 kepada 45 credit.

Option kedua, ambil saja untuk 60 credit hour. Tiada pilihan lain! 

2 Tahun Terakhir

Comprehensive exam (CE) di USA agak unik kerana sistem untuk menerima anda sebagai calon Phd or PhD Candidate adalah sangat mencabar. Dan ini juga bergantung kepada keperluan bidang, yang mana level kesukaran bergantung kepada bidang, i.e Engineering. Pelajar akan menduduki CE setelah habis semua keperluan credit kelas i.e 60 credit hours untuk menduduki CE. Selain itu juga, calon juga diperlukan untuk menulis proposal kajian dan juga publication (jika ada).

Enjoy....

Ya sekarang kalau anda sudah habis kelas yang ditetapkan boleh la sedikt menarik nafas. Wait! belum lagi... Di USA, selagi anda tidak menduduki CE, anda tidak dipanggil sebagai PhD candidate. So kene lepas CE dulu...

Once dah lepas CE, anda dah boleh merancang untuk percutian satu USA anda! Hurreey... Selain itu anda pada tahap ini sedikit demi sedikit telah selangkah untuk menghabiskan PhD.2. Sistem Pembelajaran di Canada


Buat masa sekarang, KS masih lagi berada di Canada (CA) untuk program PhD. Untuk lebih lanjut, silat lawat website ini. Program di CA adalah hampir sama dengan di UK, Australia dan mana-mana negara yang pernah dibawah jajahan British. Namun begitu, program di USA sedikit sebanyak mempengaruhi program pengajian di CA.

Program Master (MSc): 1-2 Tahun


Keperluan bidang MSc di CA agak berlainan dengan di USA. Jika MSc berasakan kelas (non-thesis), sejumlah 40 credit diperluakan dan kebiasaannya pelajar hanya mengambil masa selama 1.5 tahun untuk menghabiskan pengajian.. Ya. sungguh cepat. Manakala untuk MSc berasakan kajian (thesis) pula, biasanya akan memakan masa selama 2 tahun, namun tiada kelas khusus untuk diikuti. Pelajar (thesis) tidak disyaratkan untuk mengambil kelas, namun ada kelas yang wajib seperti Seminar sebagai syarat khusus. Lain-lain kelas adalah optional untuk di ambil, ikut kata SV! hehe

Bagi MSc, tiada comprehensice exam dan juga final presentation or defend. Just submit your report for non-thesi or full thesis for thesis student!.

Program PhD: 3-4 Tahun

Program PhD di CA adalah hampir sama dengan MSc. Juga pelajar dikehendaki mengambil kelas seminar dan juga kelas-kelas lain as an option, tidak wajib. Kalau dah register kelas, wajib PASS la.. Dengan kata lain, kalau SV kata register then register la subject, and kene lepas gred minima untuk graduate student. Untuk PhD sahaja, di CA ada juga comprehensive exam (CE) sama seperti di USA. 

Comprehensive Exam 

Sistem di Canada agak sama dengan di USA cuma yang berbeza cuma jumlah jam kredit. Jam kredit kebanyakkannya tidak ditetapkan kecuali dengan mengambil subject wajib seperti Seminar. Dalam masa 1-2 tahun, calon Phd sepatutnya sudah menduduki CE. Procedure yang sama juga diperlukan untuk menduduki CE seperti proposal dan publication. CE ni sama level susahnya dengan USA. Selagi tak menduduki CE, pelajar tidak layak dipanggil PhD candidate. So.. harus kerja kuat ya.... 

Alhamdulillah, KS baru sahaja selesai CE. Agak tough! 48 jam tak tidor...tak tidor malam menjawab soalan2 professor yang hebat2 tu. 

3. Kos

Selain keperluan credit, untuk memasuki sistem pembelajaran di USA/CA, kita juga perlu melepasi tahap minima GRE dan juga English test, TOEFL/IELTS. Untuk syarat minima, ianya bergantung kepada sesebuah universiti yang dipilih. Sila rujuk universiti pilihan masing2. 

Bagi yang telah berada di UK/Australia/Canada yang ingin memasuki ke sistem USA, anda perlu merujuk kepada graduate school di universiti pilihan

Jalan terbaik, sila email pegawai graduate school, nak call pun boleh kalau credit banyak la nk bayar roaming. Pakai skype ajek pun ok... Sesetengahnya ada syarat untuk English test, sesetengah tidak perlu.

Exam GRE dan TOEFL amat berlainan. GRE. Rujuk di sini. Keperluan minima GRE adalah bergantung kepada bidang kepakarang masing. Rule yang sama untuk TOEFL/IELTS. 

Sediakan sahaja kosnya... anggaran sekitar RM600 untuk satu-satu test. Ya.... memang agak banyak belanjanya. Korban masa lagi untuk prepare kesemua test2 tersebut...Masa juga implicit cost...

Itulah lumrah kalau nak pergi sambung belajar ke luar negara. Kata orang Kedah.. "Hang ingat senang ka"

Setiap kali kita mengimpikan untuk keluar negara, kita kadang-kadang lupa tentang sokongan sumber kewangan. Untuk keluar negara, agak banyak juga la belanja yang diperlukan. Daripada pengalaman KS sendiri untuk ke USA/CA dahulu, at least dalam bank sudah disediakan budget kira-kira RM5K untuk semua process, dari preparation hingga la terbang ke luar negara. Ikat perut sikit la.... naik motor pergi kerja pun bagus, jimat minyak dan toll. 

Budget kos yang di listkan dibawah adalah sesuai untuk yang telah mendapat sponsor terutamanya yang ditaja dibawah tajaan Kementerian Pengajian Tinggi atau universiti2 tempatan dimana pembiyaan untuk tuition fees akan dicover oleh sponsorship.

Senarai yang perlu ada dalam budget anda seperti dibawah. Nilai mungkin akan berubah mengikut keperluan semasa. Kos2 yang disenaraikan adalah untuk single student.. tidak termasuk yang berkeluarga.

 • Engish test - RM600
 • TOEFL-untuk ke USA - RM600
 • Persediaan borang - RM100
 • Visa- RM500
 • New passport - RM500
 • School registration - RM400
 • Housing-booking - > RM1000
 • Barang2 keperluan untuk travel e.g luggage, baju sejuk - > RM1000
 • Foods; ikan bilis & belacan! ;)  - RM500

4. Kesimpulan


Dari segi teknikalnya memang belajar agak mudah belajar di Canada berbanding di USA. Namun, KS berpendapat belajar di USA banyak lagi pengalaman dan juga kelebihan berbanding ditempat lain. Antara kelebihannya, kebanyakkan kajian adalah terkini, dan mendahului negara lain, dan ini memberikan kelebihan untuk mencari novelty of the research, dan juga ada nota2 pembelajaran bagi yang akan berkhidmat di universiti tempatan sebaik menamatkan pengajian.

Kehidupan sebagai pelajar memerlukan kecekalan yang tinggi untuk mencapai segulung ijazah dan usaha tanpa jemu adalah resepi kejayaan, terutamanya kecekalan hati belajar di luar negara. Kita juga selalu diingatkan agar tidak mudah lalai dengan karenah2 luaran yang boleh mengangu focus untuk belajar.

Secara keseluruhannya,  tidak kisah di mana2 kita menuntut ilmu, semuanya rezki. Dapat ijazah itu rezki dariNya. So kita tetap kene berusaha untuk mendapatkan ijazah kerna itu adalah matlamat pembelajaran disetiap peringkat. Tidak kiralah dimana jua kita menuntut ilmu, kesukaran dan kesenangan telah ditetapkan sesuai dengan tahap dan keupayaan kita. 

Semoga berjaya.
PS: Sebarang cadangan untuk memperbaiki posting ini amat dialu2kan... 

Bacaan tambahan
 
Rujukan:
 • List of University: http://www.utexas.edu/world/univ/alpha/ 
 • Visa: http://www.usimmigrationsupport.org/visas.html?gclid=CMat_vapurYCFQ8GnQodEzkAfg
 • http://www.aucc.ca/canadian-universities/study-programs/
By Kopiah Senget
Jan 2013
Sainte Anne De Bellevue, Quebec, Canada. 
Last Updated: June 2014

DIY: How to apply a film on glass window?

This is my personal review on how to tint the glass window since many houses in Malaysia right now is currently being installed with the glass type of window, sliding perhaps the main door. I asked for a quote for the film or tinted installation for my house, they asked for RM2500. Dude! this is ladies task.. why is so much cost on this matter?

One of the quick method is by following this video

Video1Video2


Tools needed
1. Razor Blade and utility knive
2. Sprayer with water or cleaner solution
3. Measurement tape or ruler
4. A tape & scissor
5. Glass crubber
6. Glass guide-optional. The small ruler can be used
7.Clothes or paper towel
8. Film for tinted


Tips
1. For the first time experience, try on small window.

Some dos and don'ts:
 • Gila® residential window film should only be applied to the INSIDE surface of standard 1/8" single and dual panes. This includes single, dual, removable storm panes, and all window shapes such as patio and French doors, and half-rounds.
 • Apply film to the INSIDE surface of exterior removable storm panes.
 • Apply film when the temperature is between 40° and 90°F and has been for at least three days prior to application.
 • Do not apply Gila residential films to plastic or Plexiglas surfaces or to motor vehicle windows.
 • Do not apply any film to frosted, etched, leaded, cracked, holed, or deeply scratched glass, or any otherwise flawed or defective glass or glass that is over 40 years old.
 • Handle the film very carefully to prevent creasing.
 • Installation on larger windows (3-4' wide) is easier with two people.

Reference:
http://www.gilafilms.com/en/Residential-Window-Film.aspx
http://www.gilafilms.com/en/Default.aspx
Guide how to: http://www.youtube.com/watch?v=glGS9DZjnkg

Wondering SpringWhen will be the spring…
Missed
Sound of birds chirping
Bright of sun shining
Joy of kids jumping

When the trees will be flowering
As the love in the heart blossoming
Promise it will be here..God

So I will keep on waiting
As the two lovers who are longing
when the music’s beat rhyming
By
SAI April 2013

Sainte Anne De Bellevue, Qc, Canada