Friday, August 1, 2008

My first times

1> First time pakai losyen ala-ala baby.
Ni berkisar tentang snow tidak ada kene dengan baby! Macam mana rupa salji nih yek. Dah sampai sini, baru la tau macam mana. Salji tu cantik, sejuk,berwarna putih dan ianya sebenarnya daripada ais yang begitu lembut, tapi tidak mungkin boleh dimakan. Hehe So masa tu dating masa Winter, suhu mencecah – 20 deg C. Memang kering la kulit-kulit, kene pakai pelembab kulit, maklum la orang Asia mana pernah kene salji. Kadang-kadang kulit gatal disebabkan terlalu kering. Mandi sehari sekali, itupun jika badan rasa tak selesa. Pakai baju tebal-tebal ala-ala orang eskimo juga la plus snow cap.

2> First time naik kapal terbang dan terbang sampai ke US pun.
Dulu takut nak naik kerna takut kapal terbang jatuh. So masa belajar kat kolej dan universiti dulu banyak naik bas. Biarlah 8 jam or more than 8 jam dalam bas tapi boleh tidor dengan nyenyak dan boleh tengok gelagat orang sekitar terutamanya kat Hentian Putra. Bila lagi berpeluang nak naik bas? Erk…

3> First time pergi abroad.
Tak pernah terbayang pun even masa kecek-kecek dulu nak mai ke US nih. Dulu punya tak suka kat US. Nah sekarang...

4> First time berpisah dengan family dengan jauhnya.
Namun anak lelaki ape kelas duduk dekat-dekat dengan family. Imam Ghazali pun pernah mengembara mencari ilmu selama sepuluh tahun dan selama itulah terpisah dari keluarga tersayang demi mencari ilmu pengetahuan. Aku bagaimana?

5> First time belajar masak sendiri.
Hidup berdikari bukannya susah cuma… perlukan kecekalan hati dan ketabahan jiwa. Masak la apa yang termampu. Yang penting halal. InsyaAllah takda masalah nak hidup kat tempat orang.

6> First time ada blog.
Ni pun selepas kak natrah (former office mate di UPM, now ada di Belgium) memberikan idea untuk sign in new blog. Masa tu baru tiba di Nebraska. Trima kasih kak Natrah. So, kira ok lar. Harap-harapnya dapat juga family baca tulisan-tulisan orang jauh ni. J (kalau ada! hehe)

7> First time kena tranning bebetul amik lesen kereta kat US.
They are very-very particular tentang undang-undang di jalanraya. Speed limit, sign board, resident area, school area and etc. Tak macam kat tempat kita. So, tak hairanlah jarang accident berlaku. So I need to prepare myself for that. Furthermore, kene drive kat belah kiri! Ohhh tidakkk.. Mula-mula comfius juga la tapi lama-lama dah tranning sokmo kira yakin sikit lar.

8> First time panjat gunung.
Masa tu on third year at UPM kalau tak silap. Kami kira-kira 30 orang berpakat untuk menawan gunung Redang, area Johor. Memang pengalaman yang tidak akan ku lupakan. Memang menyeronokkan dan kami bersyukur tidak ada apa-apa yang berlaku. Meredah gunung ganang, hutan belukar, batu batan, anak sungai dan macam-macam lagi halangan. Kemudian, 2nd time naik gunun di US pula, i.e di Colorado mountains. Seronok juga la tapi tidak lah mencabar semacam pendakian Redang ditambah pula bersama-sama teman rapat.

2 comments:

Shahrul said...

byk nye mu punye first time, same gak dgn amber, tp naik belon tok beberapa kali first time dahh hehe

Anonymous said...

pergh no 1 aku penah kena ...
kene buat kerja kat luar kapal time winter ..
sejuk xingat .. hingus keluar dr hidung pon bleh beku ...
almaklumla mane pernah rase musim sejuk sblum ni ...