Sunday, January 10, 2010

Pokok dan Usia


Gmbar Hiasan- Balboa Tree diambil ketika berada di San Diego, California, USA

Ketika aku berbual-bual dengan nenek aku di atas sebuah bangsal, lalu bercerita mengenai pokok yang berada depan rumah "Pokok tu seusia dengan mok demer la...Umur ##. Masa mok mung kecek dulu amber tanam" (Dialek Terengganu)

Pernahkan nenek anda ataupun atok-atok anda berceritakan hal begini? Beginilah kaedah orang-orang lama mengingati usia pokok-pokok yang ditanamnya. Tak kiralah ditanam di mana2 pun.... Namun pada kebiasaannya, pokok yang mempunyai nilai tersendiri yang mana ditanam di sekitar laman rumah. Zaman dahulu, pokok2 utama yang tidak mudah ditebang ditanam bertujuan untuk mengingati usia pokok tersebut berdasarkan usia seseorang. Kaedah mengingat usia pokok berdasarkan usia seseorang amat unik. Walaubagaimana pun, orang dahulu akan mula menanam pokok tidak juga secara terus bertujuan untuk mengingati usia. Ianya juga secara tidak langsung bertujuan untuk menghasilkan buah-buahan untuk dimakan oleh anak cucu cicit, walaupun nenek kita atau atok-atok tidak pun sempat merasa hasil dari pokok tersebut.

Lihat! bagaimana jasa orang-orang terdahulu yang tidak kita sangka. Di sebalik hanya sebalik sebatang pokok yang tumbuh segar kehijauan dan tinggi melampai, ada nilai tersembunyi yang tidak ramai yang tahu.

No comments: